Overal wordt gevraagd en gepleit voor duurzaamheid. Er ontstaan nu overal projecten, goede ideeën worden uitgevoerd en samenwerking tussen voormalige vijanden krijgt gestalte.
De vraag is alleen…, wordt de potentie om te werken aan duurzame ontwikkeling voldoende benut? Cruciaal hierbij is de kracht van partnerschappen en het nemen van regie.
Het projectteam Leren voor Duurzame Ontwikkeling (secr. ministerie van LNV) organiseerde gisteren haar jaarconferentie met als thema Partnerschappen en Regie.
Het doel van de bijeenkomst was om de primaire doelgroepen (ambtenaren van departementen, provincies en waterschappen en docenten en bestuurders uit het onderwijs) inspiratie te bieden rond onderstaande twee vragen.
1. Welke partnerschappen leveren wat op en wie pakt dan vervolgens de regie voor duurzame ontwikkeling?
2. Hoe ziet de praktijk van leren voor duurzame ontwikkeling eruit?
Het programma was als volgt:
- Eric van Heijningen. Gedeputeerde Provincie Zuid Holland KISZZ. Partnerschap van provincie en onderwijsinstellingen.
- Monique van Dongen en George Brouwer. Rotterdam Climate Initiative. Partnerschap van de Gemeenten Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V., Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.
- Arjen Wals. Sociaal leren in de praktijk. Hoe ziet een goedwerkend partnerschap eruit? Reflectie op partnerschappen RCI en KISZZ
- Excursies op locatie: Stadshavens, Milieudivers, De Zoetermeerse Methode, Urgenda, ENVIU en het Innovation Lab The HUB Rotterdam
- Carla Moonen, raadsadiviseur kabinet minister-president en Michaela Hogenboom. Jongerenvertegenwoordiger naar de VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling
Ik heb deze dag gebruikt om te netwerken.
Tijdens de inloop kwam ik in contact met Peter Blonck (docent Haagse Hogeschool) en Jet van der Gaag. Zij is onlangs in dienst getreden bij Senter Novem als verantwoordelijke voor onder meer programma's binnen het kader van ontwikkelingssamenwerking. We bespraken de (on-)mogelijkeden van nieuwe biomassaketens in relatie tot het thema 'Food-for-Fuel' en de kracht die diplomatie kan geven tot innovatie.
De heer Van Heijningen heb ik gevraagd waarom er geen relatie is gelegd vanuit het KISZZ project met marktpartijen. Van hen wordt verwacht duurzaamheid in de praktijk te brengen. Met mijn introductie bereikte ik ook George Brouwer (ex-gedeputeerde), die aangaf dat afval tegenwoordig gezien moet worden als 'Cradle to Cradle'. Binnenkort spreken wij hier verder over.
Tijdens de break gaf Arjan Klopstra aan dat Transitieprocessen goed ondersteund worden. Wellicht dat het Agroconvenant (LNV, Bosschap, Stichting Hout en BVOR) hier voordeel bij zal gaan hebben. Ook trof ik Peter de Roode die Van Heijningen ondersteund en hij zal zich sterk maken bij dit project voor participatie van de markt.
Tijdens het programmaonderdeel Stadshaven sprak ik na zijn presentatie met de gebiedsmanager Hans Scheepmaker, die ik kende vanuit de provincie Zuid-Holland en vervolgens met zijn projectmedewerker Jillian Barendregt. Zij begeleidde de groep over het terrein, waar we onder meer de directiekamer, de lounge en de door de Hogeschool Rooterdam hernieuwd ingerichte ex-RDM hallen bezochten. Symboliek op de m2: Historie, vermengd met duurzame, innovatieve opleiding.
Met medeondernemer Marcel van der Maal hebben we geconcludeerd dat we complementair zijn op ons beider werkterrein. Hij adviserend, en ik strategisch/uitvoerend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten