Vandaag heb ik namens de stichting Ronde van het Groene Hart het symposium Groene Hart, duurzaam en innovatief georganiseerd. Hiervoor waren alle gemeenten uit het gebied (Woerdens Beraad) aangeschreven en waren de Randstadprovincies aanwezig om hun stimuleringsmogelijk-heden op dit terrein toe te lichten.
Nadat bestuurslid Hans Verkoren had geopend legde dagvoorzitter Hans Prakke de link van wielrennen naar de natuur vanuit onze gezondheid.
Manager external affairs, Hans Kursten, van ENECO opende de presentatiereeks met het accent op Duurzaam, Decentraal, Samen en gaf een toelichting op een viertal innovatieve voorbeeldprojecten.
Directeur Ger de Jong van symposiumspon-sor afvalbedrijf De Meerlanden presenteerde hun in aanbouw zijnde vergister die biogas uit GFT opwekt en daarmee onder meer warmte en CO2 voor een naburige rozenkweker levert.
Frank Lenssinck, manager van WUR-proefboerderij Zegveld, gaf inzicht in de nieuwste ontwikkelingen waaronder waterbeheersing in het veenweidegebied om hiermee de uitstoot van methaangas te beheersen. De Blauw Groene Randstad in optima forma.
Hoofd afdeling Milieu Ad Faasse presenteerde de initatieven van het gemeentelijk bedrijf Dienstenbedrijf Duurzaam Woerden op het gebied van sanering bodemverontreiniging met aanleg van warmte-/koudeopslag van een bedrijfsterrein.
De middag werd besloten met uitwisseling van stellingen, waarbij onder meer klimaatneutraliteit voor het gebied zeker waargemaakt kon worden volgens de aanwezigen en waarbij een mix van de vandaag gepresenteerde innovaties gebruikt zal worden. De meeste discussie gaf de noodzaak en nut van kernenergie en de planning van windmolens.
Gelet op de goede interactie vanuit de zaal kan gesproken worden van een geslaagd symposium, waarmee het Woerdens Beraad haar agenda de komende jaren kan vullen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten